Dobrodošli v zdravstveni vzgoji

Telesna dejavnost

Telesna dejavnost je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in splošnega počutja v vseh starostnih obdobjih. Tu je nekaj splošnih nasvetov za primerno telesno dejavnost v različnih starostnih obdobjih:

  1. Otroštvo in mladost: Otroci in mladostniki naj bi se vsak dan zmeraj vsaj eno uro ukvarjali s telesno dejavnostjo, ki vključuje raznolike aktivnosti, kot so igra na prostem, šport, ples, plavanje ali kolesarjenje. Pomembno je spodbujati razvoj motoričnih sposobnosti, moči in vzdržljivosti.
  2. Odraslost: Za odrasle se priporoča vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne dejavnosti ali vsaj 75 minut visoko intenzivne aerobne dejavnosti na teden, poleg tega pa tudi vadba za krepitev mišic vsaj dvakrat na teden. To lahko vključuje hojo, tek, kolesarjenje, plavanje, ples, dvigovanje uteži in druge oblike vadbe.
  3. Srednja leta: S starostjo je pomembno ohranjati telesno dejavnost za ohranjanje mišične moči, ravnotežja, gibljivosti in kardiovaskularnega zdravja. Raznolike dejavnosti, ki vključujejo aerobno vadbo, vadbo za krepitev mišic in vaje za ravnotežje, so ključne za ohranjanje funkcionalne sposobnosti.
  4. Starost: Tudi v starosti je pomembno ostati telesno aktiven. Prilagodite dejavnosti svojim sposobnostim in potrebam, vendar poskusite ohranjati redno telesno dejavnost, ki vključuje hojo, plavanje, jogo, pilates, vaje za moč in ravnotežje ter druge oblike telesne aktivnosti.

Pri izbiri telesne dejavnosti je pomembno upoštevati svoje zdravstveno stanje, telesne sposobnosti, interese in življenjski slog. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete z novo vadbeno rutino, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali ste pred kratkim prestali operacijo. Pomembno je, da telesno dejavnost vključimo kot del vsakdanjega življenja in da se z njo počutimo dobro.

Prijavi se na E-novice
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novostih Ambulante Dolenc
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.