Zdrava prehrana

Zdrava prehrana

Nekaj osnovnih nasvetov za zdravo prehranjevanje:

 

Uživajte raznovrstno prehrano:

Vključite različne vrste hrane, kot so sadje, zelenjava, cela zrna, beljakovine iz živalskih in rastlinskih virov ter zdrave maščobe. Raznolika prehrana bo zagotovila zadostno oskrbo z različnimi hranili, vitaminov in mineralov.

Poskrbite za uravnotežene obroke:

Pri vsakem obroku poskusite vključiti vsaj en vir beljakovin, eno ali dve porciji zelenjave, eno porcijo sadja in en vir zdravih maščob. To vam bo pomagalo ohranjati ravnovesje hranil in stabilen krvni sladkor skozi dan.

Omejite vnos dodanega sladkorja in preprostih ogljikovih hidratov:

Izogibajte se prehrani, ki je bogata s sladkimi pijačami, sladkarijami, pecivom in drugimi živili z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja. Namesto tega se osredotočite na celotna živila, kot so sadje, zelenjava, cela zrna in beljakovine.

Izogibajte se predelanih živil:

Prekomerno uživanje predelanih živil, kot so predelano meso, hitra hrana, predelane prigrizki in predelane žitarice, lahko poveča tveganje za različne bolezni. Namesto tega izberite cela živila, ki so manj obdelana in bogata s hranili.

Pijte dovolj vode:

Zagotovite, da pijete dovolj vode čez dan, da ohranjate hidriranost telesa. Izogibajte se sladkim in sladkim pijačam ter raje pijte vodo, zeliščne čaje ali nesladkane napitke.

Bodite pozorni na velikost porcij:

Prilagodite velikost porcij glede na svoje potrebe in aktivnost. Poskusite jesti počasi in se ustaviti, ko se počutite zadovoljni, da se izognete prenajedanju.

Ne pozabite na redne obroke:

Poskusite jesti redne obroke skozi dan, vključno z zajtrkom, kosilom, večerjo in lahkim prigrizkom po potrebi. To vam bo pomagalo ohranjati stabilen krvni sladkor in uravnavati apetit.

Bodite pozorni na svoje telo:

Poslušajte svoje telo in se odzivajte na signale lakote, sitosti in potrebe po energiji. Hranite se intuitivno in se zavedajte svojih prehranskih potreb.
Zdravo prehranjevanje je pomembno za splošno zdravje in počutje, vendar je pomembno, da najdete pristop k prehrani, ki ustreza vašim individualnim potrebam, življenjskemu slogu in preferencam.

Prijavi se na E-novice
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novostih Ambulante Dolenc
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.