Dobrodošli v ambulanti Medicine dela, prometa in športa

Cepljenje

Ob cepljenju je pomembno, da se ustrezno pripravite in imate s seboj vse potrebne dokumente in informacije. Tukaj je nekaj ključnih stvari, ki jih potrebujete:

  1. Zdravstvena kartica: Vedno prinesite s seboj zdravstveno kartico (kartico zdravstvenega zavarovanja), saj jo bo zdravstveno osebje potrebovalo za evidentiranje vašega cepljenja.
  2. Osebni dokument
  3. Cepilna knjižica: Če imate cepilno knjižico, jo prinesite s seboj, da lahko zdravnik ali medicinska sestra vanjo vpiše novo cepljenje. Ta knjižica je pomemben dokument, ki beleži vsa vaša pretekla cepljenja.
  4. Zgodovina cepljenj: Če nimate cepilne knjižice, je koristno, da imate seznam preteklih cepljenj in datumov, ko ste bila cepljena. To pomaga zdravstvenemu osebju pri odločanju o potrebnih cepivih.
  5. Seznam zdravil: Prinesite seznam vseh zdravil, ki jih trenutno jemljete, vključno z odmerki. Nekatera zdravila lahko vplivajo na učinkovitost cepiva ali povečajo tveganje za neželene učinke.
  6. Seznam alergij: Zelo pomembno je, da zdravstvenemu osebju poveste o vseh znanih alergijah, zlasti na zdravila ali sestavine cepiv.

Cepimo proti naslednjim boleznim:

•   ošpicam, mumpsu in rdečkam

•   hepatitisu B

•   tetanusu

•   klopnemu meningoencefalitesu

•   gripi

Kdaj je cepljenje odsvetovano?

  • v primeru bolezni z ZVIŠANO TELESNO TEMPERATURO – cepljenje se prestavi;
  • v primeru znane ALERGIJE NA SESTAVINE CEPIVA:
    Cepiva mRNA (Comirnaty, Moderna/Spikevax) odsvetujemo pri osebah, ki so alergične za sestavine cepiva oziroma za polietilenglikol/makrogol/polisorbat: osebe, ki so v preteklosti imele reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol – Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali  medroksiprogesteronu za injiciranje. Cepiva mRNA so odsvetovana pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo.

Za ostale osebe z znano alergijo za druge alergene NI ovire za cepljenje proti Covid-19.

Pacienti z idiopatsko anafilaksijo ali z anafilaksijo po drugih cepljenih v preteklosti se cepijo v bolnišnici, in sicer na kliniki Golnik. Na cepljenje jih napoti osebni zdravnik, ki jim v ta namen izda napotnico.

Pri pacientih, ki so na subkutani imunoterapiji se svetuje, da je med injekcijo subkutane imunoterapije in cepljenjem interval vsaj teden dni.

Kako blažiti stranske učinke po cepljenju?
Svetujemo počitek, zniževanje povišane telesne temperature, najpogosteje s paracetamolom (Lekadol/Daleron), zadostno hidracijo, tople napitke.

V katerem primeru je potrebno poklicati zdravnika?

Nujno zdravniško pomoč naj pacienti poiščejo, kadar opazijo kombinacijo katerega koli od naslednjih simptomov:
– omedlevica ali omotičnost,
– spremembe srčnega utripa,
– kratka sapa,
– piskajoče dihanje,
– otekanje ustnic, obraza ali grla,
– koprivnica ali izpuščaj,
– siljenje na bruhanje ali bruhanje,
– bolečine v trebuhu.

Prijavi se na E-novice
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novostih Ambulante Dolenc
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.